ill titleBrons gieten en de kunst van het weglaten
Zijn bronzen sculpturen dragen titels als 'Ontmoeting' en 'Troost'. Jan te Kulve uit Eibergen maakt zowel abstracte als figuratieve kunst. Tot eind juni exposeert hij samen met de Needse schilder Hasto, ofwel Harrie Stortelder, abstract werk in de Needse bibliotheek.

"Ik heb er bewust voor gekozen om nu eens vooral abstract werk te tonen" aldus te Kulve, "omdat mijn figuratieve werk redelijk bekend is."
Op verschillende plaatsen in de regio zijn beelden van zijn hand te zien, waaronder het monument voor de gevallenen uit Indiƫ in Eibergen en een sculptuur bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.
"Bij de serie die nu in de bibliotheek te zien is, was de uitdaging voor mij om met zo min mogelijk details een zo duidelijk mogelijk beeld te scheppen", verklaart te Kulve, die naast zijn kunstenaarschap een baan als leraar houtbewerken in het praktijkonderwijs heeft. "Het hindert me als een beeld wordt onderbroken door disharmonie, dus had ik steeds meer de neiging om van alles weg te laten. Dat proces wordt niet voor niets de kunst van het weglaten genoemd. Uiteindelijk blijft dan een vorm over, waarvan ik hoop dat het weergeeft wat ik bedoel."
Als jongen was hij altijd al bezig met het bewerken van stukken schors. Pas op latere leeftijd, toen hij al werkzaam was in het onderwijs, kwam hij op het idee om zijn werk te combineren met zijn hobby, door een opleiding te volgen tot leraar handvaardigheid. "Ik kreeg les van kunstenaars die zich bezig hielden met brons gieten. Van het een kwam het ander en tegenwoordig heb ik zelf een atelier en bronsgieterij bij mijn huis."
Gaandeweg kreeg hij steeds meer bekendheid en de opdrachten stromen zo langzamerhand binnen, van ondermeer gemeenten en crematoria. De vraag of hij van zijn kunst zou kunnen leven, kan hij dan ook bevestigend beantwoorden, zij het met enige aarzeling. "Indien ik zou willen, zou die mogelijkheid erin zitten" verklaart de kunstenaar, "maar ik voel er niets voor om mijn onderwijstaken op te geven. Juist die combinatie tussen het onderwijs en de kunst ervaar ik als ideaal. Na het lesgeven verdwijn ik in mijn atelier en valt alles van mij af. En als ik in een kluizenaar dreig te veranderen, zijn daar weer de leerlingen en de schoolbeslommeringen, die me met beide benen in de maatschappij houden."

- De duo-expositie van Jan te Kulve en Harrie Stortelder is tot eind juni in de Needse bibliotheek te zien.

Bron: www.tctubantia.nl


Copyright © 2011 Jan te Kulve