ill titleAlgemene informatie over brons
Brons is een legering van koper en tin, het heeft de eigenschap om in de loop van de tijd afhankelijk van de plek waar het staat door omgevingsinvloeden en weersinvloeden donker of lichtgroen te verkleuren. Dit proces van verkleuren heet oxideren, in feite vormt zich een dun beschermlaagje over het brons om het eronder liggende brons te beschermen. Het proces van verkleuren wordt in het atelier kunstmatig gedaan met behulp van zuren, elk zuur kent zijn eigen verkleuring op het brons.

Brons is zonlicht, water en vorstbestendig en zal niet slijten door de tijd, evenmin in kwaliteit achteruit gaan. Brons is niet bestand tegen bruut mechanisch geweld, je moet hierbij denken aan zagen, slijpen en slagkracht van grote hamers. De oppervlakte van brons, het patina, is bestand tegen oplosmiddelen maar niet tegen zuren. Het zuur tast de vorm niet aan maar wel de kleur.

Brons kan gereinigd worden met een schoonmaakmiddel opgelost in water, met een doek en borstel kan het oppervlak gereinigd worden. Na het reinigen kan het droog gemaakt worden en eventueel van een waslaag voorzien worden ter bescherming van het patina.

Alle bronsplastieken zijn gegoten in eigen gieterij volgens de verloren wasmethode (cire perdue) en in eigen atelier afgewerkt.

Alle brons plastieken zijn gegoten in eigen gieterij volgens de verloren wasmethode (cire perdue) en in eigen atelier afgewerkt.

Brons is bestand tegen de tand des tijds en kan 15 jaar gegarandeerd worden.


Copyright © 2011 Jan te Kulve