ill titleHet vervelendste doe ik eerst
EIBERGEN - 'Bevlogen' is de titel van het bronzen beeldje van Jan te Kulve dat Jeanine Klein Gebbinck woensdag kreeg aangeboden, op de dag dat ze een kwart eeuw in dienst was bij Wormgoor. Het logo van het makelaars- en assurantiekantoor krijgt er vleugels in, die ook de jubilaris worden toegedicht. "Je moet je werk leuk vinden. Je had, toen ik als administratief medewerker bij Wormgoor in Neede kwam, niet moeten zeggen dat ik er 25 jaar later nog zou werken. Ik begon tegelijk met mijn huidige man René aan de makelaarsopleiding, en sindsdien is het steeds zo geweest dat ik verder kon als ik klaar was voor een nieuwe uitdaging. Dat kon doordat alles maar bleef groeien; de dingen doen die je op je pad tegenkomt. Ik ga overal voor, en dan is de kick dat je het haalt des te groter.".

Over haar 'drive' en hoe ze zich waarmaakt: "Je moet doen wat je belooft. Dat gaat mij het beste af door te beginnen met wat niet leuk is. De vervelendste telefoontjes doe ik het eerst, dan zit ik daar de rest van de dag niet meer mee."
Makelaars- en assurantiekantoor Wormgoor oogt dezer dagen lichtelijk 'opgepimpt'. Daags voor het officiële jubileum was de jubilaris al per mail te verstaan gegeven dat, na haar laatste afspraak, het kantoor verboden terrein was. 'De dag zelf' begon evenmin standaard, doordat het gros van haar collega's Klein Gebbinck 's morgens vroeg thuis opzocht, en een klant haar in zijn Porsche afhaalde. "We hebben daarin bepaald niet de kortste weg naar kantoor genomen, en onderweg wel even ervaren dat zo'n ding harder gaat dan mijn Renault", lacht ze.

In 1988 werd Jeanine Klein Gebbinck bij haar beëdiging 's lands jongste (23) vrouwelijke makelaar. Sinds 2004 is Klein Gebbinck (nu 43) directeur-eigenaar van Wormgoor ERA-makelaars. 'Van typemiep tot directeur-eigenaar', prijkt - doorgestreept - nog plagerig boven een persbericht dat haar collega's aan Klein Gebbincks jubileum hebben gewijd.
Aan de kwalificatie 'successtory' doet het echter niets af. Ook privé: met echtgenoot René Klein Gunnewiek, agrarisch makelaar en directeur van Wormgoors agrarische bv, heeft Klein Gebbinck drie kinderen.
"Dat betekent ook thuis veel organiseren. Maar waar ik vaak 's avonds nog naar klanten toe moet, hoeft René na melktijd juist niet meer bij zijn klanten aan te komen, dus dat treft. Hoewel: dagen dat je gewoon werkt lopen vaak gemakkelijker dan dagen dat je thuis zou zijn..."

Uit de oude doos kwamen uit het Wormgoor-archief nog knipsels boven uit het begin van de jaren tachtig, waarbij Jeanine als administratief medewerkster - zowel voor de makelaardij als de assurantiepoot van Wormgoor - figureert achter een noviteit op administratief gebied: de computer. Een kwart eeuw later is automatisering vanzelfsprekend, en staat de pc ook aan de andere kant van de lijn: bij de klant.
"Internet heeft alles heel snel gemaakt. Een groot deel van de klanten kent de ins en outs van de digitale snelweg, zodat de functie van een kantoor minder wordt. Mensen wachten niet meer op een brochure die ze kunnen komen ophalen, maar je mailt iets. Aan de andere kant blijven vaste waarden: de klant kan alles vinden op internet, maar ik blijf erop hameren: je moet zelf gaan kijken. Voor huizen die je verkoopt blijft dat je dat met mooie foto's doet, ook met een blauwe hemel. Is die hemel er even niet, dan kom je later nog eens terug, voor betere foto's."

Jeanines 'geheim' om het goed te doen als makelaar: "Je moet je inleven in het gevoel van de klant. Mensen willen iemand die er voor ze is. Ze moeten er vertrouwen in hebben dat je het doet. Dat geldt ook qua zoeken. Je moet achter je kandidaat-koper aan, om te weten te komen wat die wil. Zodat je soms iets eerder ziet dan de klant. De omgeving van een huis kun je niet veranderen, maar binnen kun je dingen anders doen. Zit een keuken of een muur of vloer je dwars, kijk dan eens wat het kost om dat te veranderen. Financieel moet je goed weten wat kan, en moet het allemaal verantwoord zijn. Ik taxeer de werkelijkheid, en geen toekomstig financieel gat waardoor mensen zwaar in de problemen kunnen komen."

Jeanine Klein Gebbinck van Wormgoor ERA-makelaars begon 25 jaar geleden als administratief medewerkster. Tegenwoordig is ze er directeur-eigenaar.


Copyright © 2011 Jan te Kulve